Sup – Ο Πρωταθλητής, Γιώργος Φράγκος του Sup εξομολογείται, πως ο αθλητισμός…. φτιάχνει χαρακτήρα!

Sup! Tο άθλημα που έγινε λατρεία με φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα σπορ που ξέρει να… «παίζει» με τις ισορροπίες και να «βάζει στα βαθιά» μικρούς και μεγάλους με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο! Ο Γιώργος Φράγκος πρωταθλητής Ελλάδας μας μυεί στον χώρο ενός συναρπαστικού αθλήματος και μας εξηγεί ότι δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο να κρατήσεις τις «σταθερές» σου και τις «ισορροπίες» σου τόσο στο sup όσο και στην ιδιά τη ζωή! όπως πράττει… κάθε γνήσιο αρσενικό!


ο SUP είναι η νέα μόδα στο surf που έγινε λατρεία! Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να κατακτήσει ολόκληρη την υφήλιο! Γυναίκες, άντρες, παιδιά, celebrities, δεν χάνουν ευκαιρία να προβάλλουν τις επιδόσεις τους και να το… διασκεδάσουν! Το SUP στα ελληνικά, μεταφράζεται ως όρθια κωπηλασία και είναι από τα πλέον αναγνωρισμένα αθλήματα που συνδυάζει διασκέδαση και άσκηση. Έχει μπει δυναμικά στο χώρο των θαλάσσιων σπορ και πολύ σύντομα αποτέλεσε παγκόσμιο άθλημα. Εξίσου σημαντικό, το γεγονός ότι ακόμα κι ένας αρχάριος μπορεί να ξεκινήσει και να διανύσει εύκολα πάνω από 4 μίλια, καίγοντας περισσότερες από 500 θερμίδες, γυμνάζοντας δικέφαλους, τετρακέφαλους, κοιλιακούς , δυναμώνοντας γρήγορα και αποτελεσματικά το σώμα του. Ένας γρήγορος και ευχάριστος τρόπος δηλαδή, να μπεις σε… πρόγραμμα δράσης και fun! Είναι ένα άθλημα για όλη την οικογένεια που μπορεί να βρει εφαρμογή τόσο σε ήρεμα νερά λίμνης και ποταμιών όσο και σε… ατίθασα πελάγη και άγριους ωκεανούς! Όσο μεγαλώνουν τα κύματα φυσικά, μεγαλώνει και η αδρεναλίνη που προσφέρει. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για τους φανατικούς οπαδούς και μια πρόκληση με διαβαθμίσεις δυσκολίας για τους πρωταθλητές! Το SUP έχει αμέτρητα είδη ανάλογα με τις ικανότητες και επιδιώξεις του καθενός, SUP Surfing, Touring, Long Distance, Race, Yoga, Fishing, Pilates και πολλά ακόμη. Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα που μπορείς να δεις το σώμα σου να μεταμορφώνεται σταδιακά.

Δεν είναι τυχαίο ότι καμία άλλη αθλητική δραστηριότητα δεν διαθέτει τόσο υψηλά επίπεδα fitness όσο το SUP. Ισορροπία, αντοχή, ευελιξία, συντονισμό, σταθερότητα, συγκέντρωση είναι μερικά από τα στοιχεία που συνδυάζει μοναδικά και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Πολύ σύντομα, γίνεται τρόπος ζωής! Το 2013, μετά από έρευνες, το SUP θεωρήθηκε το πιο αγαπητό άθλημα σε ολόκληρη την ΗΠΑ, ακόμα και από αρχάριους και ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ ασχοληθεί στο παρελθόν με αθλήματα. Αυτό το δημοφιλές & ευγενές άθλημα που σήμερα διαθέτει fans σε ολόκληρο τον κόσμο έχει τις ρίζες του στην Πολυνησία, αλλά και την Αφρική. Είναι ενδιαφέρον ότι οι Αφρικανοί δεν το είχαν πάρει… καθόλου διασκεδαστικά. Αντιθέτως, η όρθια κωπηλασία, ήταν μια αποτελεσματική μέθοδος για να εισχωρούν σιωπηλά στο χώρο των εχθρών και να κάνουν επιθέσεις. Τη δεκαετία του ‘20, η πρακτική του SUP βρήκε εξίσου ενδιαφέρουσα εφαρμογή στο Τελ Αβίβ. Οι ναυαγοσώστες μπορούσαν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των λουόμενων και να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στην περίπτωση που κάποιος κινδύνευε, η όρθια κωπηλασία σε συνδυασμό με την ευκολία του κουπιού για να πιαστεί αυτός που πνιγόταν, είχαν σωτήρια αποτελέσματα. Την δεκαετία ’90, μια Χαβανέζικη Σχολή Surf, αποφάσισε να διδάξει το SUP ως μια καλή εναλλακτική μέθοδο άσκησης και ταυτόχρονα, αποφυγής οιδημάτων. Αυτή η πρακτική απέκτησε γρήγορα οπαδούς, ακόμα και αναγνωρισμένους surfers, οι οποίοι επέλεξαν το SUP και το μετέτρεψαν σε αγωνιστικό άθλημα.

Συνέντευξη του Γιώργου Φράγκου


Το ραντεβού μου με τον πρωταθλητή Γιώργο Φράγκου ήταν στο αεροδρόμιο, λίγο πριν… απογειωθεί για άλλο ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ένα από τα πολλά που έχει συμμετάσχει ενώ ήδη έχει κατακτήσει πανελλήνιες πρωτιές στο άθλημα SUP (Stand Up Paddleboard) επί πέντε συναπτά έτη, πράγμα καθόλου τυχαίο. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι παρά τα 32 του χρόνια είναι σεμνός, σίγουρος για το τι θέλει στη ζωή του και πώς να το κατακτήσει, με ήθος, αρχές και όραμα. Άλλωστε ο ίδιος εξηγεί ότι ο αθλητισμός τον έχει καθορίσει ως χαρακτήρα, καθώς έμαθε να κρατάει ισορροπίες και να διέπεται από αγωνιστικό πνεύμα τόσο πάνω στη σανίδα όσο και στη ζωή του. Για τον πρωταθλητή του SUP, οι υψηλές επιδόσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής του είναι ζητούμενο!

Σε πετυχαίνουμε στο αεροδρόμιο που ετοιμάζεσαι κυριολεκτικά να πετάξεις στα σύννεφα για έναν αγώνα αστραπή στο Ομάν.
Ναι, πηγαίνω στο Ομάν στη Σαουδική Αραβία που γίνεται Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ολυμπιακής κατηγορίας Ιστιοσανίδας στο RSX και εκπροσωπώ την Εθνική Ομάδα. Ο αγώνας διαρκεί πέντε μέρες και μετά συνεχίζω Ιταλία στο Κάλιαρι όπου θα προπονήσω ένα παιδί που διαγωνίζεται σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο άθλημα ενώ οι περισσότεροι αθλητές προτιμούν το Kyte ή το Windsurfing; Τι σε συγκινεί στο SUP περισσότερο;
Κατ’ αρχάς δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς είμαι χρόνια στην εθνική ομάδα και συγκεκριμένα στην ολυμπιακή κατηγορία του Windsurf και είμαι δεύτερος αυτή τη στιγμή στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, συνεπώς έχω ασχοληθεί πολύ και με το Windsurf. Όσον αφορά στο SUP (Stand Up Paddleboard) είναι γεγονός ότι έχει γίνει πια μόδα. Πολλοί επώνυμοι το προτιμούν γιατί είναι πιο… παιχνιδιάρικο. Στέκεσαι δηλαδή όρθιος στη σανίδα και κωπηλατείς στα κύματα με μεγαλύτερη ευκολία. Εγώ βέβαια είμαι σε αγωνιστική (Race) κατηγορία, η οποία έχει άλλες απαιτήσεις. Μέχρι τώρα, έχω κερδίσει όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα επί 5 συναπτά έτη. Παράλληλα, συμμετέχω σε διάφορα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Είσαι 32 ετών. Στην ηλικία σου οι περισσότεροι θέλουν να διασκεδάσουν και να απολαύσουν άλλα πράγματα. Το δικό σου το πρόγραμμα ως αθλητής απαιτεί ιδιαίτερες θυσίες. Πως το αντιμετωπίζεις αυτό;
Προσωπικά ξεκίνησα στην ηλικία των 15 ετών. Μπορώ να σου πω ότι μάλλον άργησα, καθώς υπάρχουν παιδιά που αρχίζουν στην ηλικία των 9 ετών. Είναι γεγονός ότι απαιτούνται πολλές θυσίες, αλλά η διαδρομή είναι απολαυστική και το αποτέλεσμα σε δικαιώνει. Προσπαθώ να μοιράζω σωστά τον χρόνο μου, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που θεωρούνται προτεραιότητα για έναν πρωταθλητή όπως η καλή διατροφή, ο σωστός ύπνος και η αποχή από τσιγάρο, αλκοόλ και ξενύχτια. Είχα την τύχη όμως να έχω έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Άκη Χρυσοχού που με στήριξε, με ενέπνευσε και μου έφτιαξε ένα δυνατό πρόγραμμα, ώστε να πετύχω τους στόχους μου με τον καλύτερο τρόπο.

Έχετε παράδοση η οικογένειά σου στον αθλητισμό;
Δεν υπάρχει στην οικογένειά μου ‘ιστορικό’ ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Έτυχε και ήρθα σε επαφή με το WindSurf και στη συνέχεια, το SUP και απλά, τα ερωτεύτηκα αμέσως. Το πρώτο γιατί σε γοητεύει αυτή η δύναμη της ελευθερίας που σου δίνει ο αέρας με το πανί και στο δεύτερο γιατί το κουπί σου δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσεις πιο κοντά σε παραλίες και να ελέγξεις καλύτερα τα κύματα. Επίσης το SUP είναι πολύ πιο απλό, ώστε μπορεί και ένας αρχάριος να μάθει τα βασικά από τις πρώτες κιόλας φορές.

Αναμένεται να γίνει σύντομα Ολυμπιακό Άθλημα το SUP;
Με τις προσπάθειες του Γιώργου Κονταρίνη και ειδικά του Athens Water Sports έχει ήδη μπει στην Ομοσπονδία Κανόε-Καγιάκ και ελπίζουμε σύντομα να γίνει ολυμπιακό άθλημα.

Οι καταβολές σου είναι από την Άνδρο. Τι ρόλο παίζει αυτό το νησί στη ζωή σου;
Καθοριστικό. Αγαπάω το νησί μου και προπονούμαι συχνά στο ‘Wesurfin’ στην παραλία Κυπρί, όπου υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, όχι μόνο για προχωρημένους, αλλά και για αρχάριους και προσφέρει όλη τη δυνατότητα για να προπονηθεί κανείς κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Και στην Αθήνα βέβαια, προπονούμαι στο Athens Water Sports στη Λούτσα που θυμίζει κατά ένα τρόπο νησί και προσφέρεται άψογα για SUP.

Τι εκπροσωπεί για έναν πρωταθλητή, αλλά πάνω απ’ όλα για έναν άντρα, ο αθλητισμός;
Για μένα ο αθλητισμός έχει συμβάλλει καθοριστικά στο ‘να φτιάξω χαρακτήρα’, όπως λέμε. Ένας άντρας οφείλει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να ξεχωρίσει. Το ίδιο οφείλει κι ένας αθλητής που θέλει να έχει διάρκεια στο χρόνο και να ανταπεξέλθει τόσο στις απαιτήσεις των άλλων, όσο και στις δικές του. Χρειάζεται λοιπόν, συνέπεια, υψηλό αίσθημα αγωνιστικότητας, ισορροπία, πειθαρχία στη σκέψη, οργάνωση και σιγουριά ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Η τεχνική παίζει σίγουρα ρόλο. Και κάτι ακόμα που θεωρώ καθοριστικό για έναν άντρα που θέλει να έχει υψηλές επιδόσεις στη ζωή του γενικότερα. Να ξέρει να ακούει! Κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει συχνά. Και φυσικά, να έχει ήθος και να μην ξεχνάει από πού ξεκίνησε.

Αν δεν ασχολιόσουν με τον πρωταθλητισμό, τι θα έκανες;
Είμαι τελειόφοιτος Γυμναστικής Ακαδημίας, δεν έχω προλάβει να ολοκληρώσω όλα τα μαθήματα λόγω συνεχόμενων αγώνων, αλλά είναι στα πλάνα μου σύντομα. Παράλληλα, έχω πτυχίο προπονητή από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στο Windsurf και πτυχίο εκπαιδευτή από την AISA στο WindSurf και στο SUP.
Ασχολούμαι επίσης με το Management μιας επιχείρησης με Σχολές WindSurf και είμαι αξιωματικός στο στρατό τιμής Ένεκεν, εφόσον το 2004 κέρδισα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία Racesport. Όπως κατάλαβες, η ζωή μου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον αθλητισμό, άρα πάλι κάτι γύρω από αυτό θα έκανα. Είναι τρόπος ζωής μου!

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον πρωταθλητισμό δεδομένων των δυσμενών συνθηκών σήμερα;
Αν αγαπάει πραγματικά τον αθλητισμό και μπορεί να αφοσιωθεί, να μην φοβάται τίποτα. Όλοι νιώθουμε πιεσμένοι αυτή την εποχή, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, αλλά προσωπικά, ο αθλητισμός είναι για μένα, το καταφύγιό μου. Με κρατάει σε ισορροπία, μου καθαρίζει το μυαλό και μεταξύ άλλων είναι το καλύτερο… αντικαταθλιπτικό!

Τι σε φτιάχνει και τι σε χαλάει γύρω σου;
Σήμερα, ο κόσμος δεν έχει χρήματα να διαθέσει για το οτιδήποτε. Αν λοιπόν κάποιος κάνει καλά τη δουλειά του και δίνει το 100%, θα ξεχωρίσει αμέσως. Συνεπώς, η σημερινή κατάσταση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να παραμείνουν μόνο οι επαγγελματίες και να καθαρίσει το τοπίο! Με χαλάει η εικόνα της Ελλάδας που βγαίνει προς το εξωτερικό. Υπάρχει μια δυσάρεστη εικόνα σχετικά με τα χρέη μας ως χώρα, αλλά να ξέρετε ότι εμείς τουλάχιστον από την πλευρά μας ως αθλητές, απαντάμε με κοφτό τρόπο και δεν δίνουμε πολλά περιθώρια. Με εκνευρίζει επίσης η πολιτική ασάφεια που υπάρχει. Μας λείπει η σταθερότητα. Όπως στον αθλητισμό, χωρίς σταθερές βάσεις, δεν πας μπροστά! Οφείλω να αναφέρω με αυτή την αφορμή, ότι θα θέλαμε να είχαμε περισσότερη στήριξη από το κράτος, καθώς τα έξοδα των αγώνων, όπως αυτός που συμμετέχω στο Ομάν, καλύπτεται αποκλειστικά από δικούς μου πόρους. Φυσικά, υπάρχουν εταιρίες-χορηγοί που στηρίζουν τον πρωταθλητισμό, αλλά οι συνθήκες δεν είναι το ίδιο ευνοϊκές πια, ούτε σε αυτό τον τομέα.

Έχεις κάποιο γούρι που κουβαλάς μαζί σου πριν από κάθε αγώνα;
Βασικά, φοράω ένα συγκεκριμένο μαγιό, αυτό που είχα κερδίσει τους πρώτους μου αγώνες.

Ποιους παγκόσμιους πρωταθλητές ονειρεύεσαι να γνωρίσεις από κοντά και ενδεχομένως να συνεργαστείς μαζί τους;
Είχα ένα όνειρο να συναντήσω τον Robin Nash, της εταιρίας Nash, το οποίο και πραγματοποίησα, όταν είχα την χαρά να τον γνωρίσω πριν από δύο χρόνια σε έναν αγώνα στο Παρίσι. Γενικά όμως είναι πολλοί οι αθλητές που εκτιμώ, εφόσον ο καθένας είναι ξεχωριστός στον τομέα του. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζω και τον Μπέκαμ, ο οποίος όχι μόνο είναι επαγγελματίας, αλλά ξέρει να προμοτάρει τον εαυτό του πάρα πολύ καλά. Από την άλλη πλευρά βέβαια, είναι ένα κομμάτι το οποίο δεν ακολουθεί τη δική μου λογική. Εγώ δεν είμαι καλός στο να διαφημίζω τον εαυτό μου. Είμαι αθλητής και ασχολούμαι αποκλειστικά με αυτό. Ευτυχώς έχω κοντά μου μια σημαντική ομάδα, τον Γιώργο Κονταρίνη και την Ελένη Κατσαρού, οι οποίοι προωθούν κατά κάποιο τρόπο, την εικόνα μου προς τα έξω. Ουσιαστικά, προωθούν αυτό που κάνω, το SUP δηλαδή. Στόχος μας άλλωστε είναι να γίνει γνωστό στον κόσμο και φυσικά, να μυηθούν και μικρότερες ηλικίες. Την περασμένη βδομάδα, πήραμε μέρος σε έναν αγώνα στην Κρήτη. Κατεβήκαμε μια ομάδα 19 ατόμων, από τα οποία τα 15 ήταν παιδιά. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι μέσα από την δική μου επιτυχία, να εμπνέονται τα παιδιά. Το χειμώνα, τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Athens Water Sports, 25ης Μαρτίου 80, στη Λούτσα και το καλοκαίρι, όπως είπαμε και νωρίτερα, στην Άνδρο, στην παραλία Κυπρί που συνδυάζει διακοπές και SUP για όλες τις ηλικίες!

Ευχόμαστε πάντα να μπορείς να κρατάς τις σταθερές σου και να πηγαίνεις όλο και πιο μπροστά.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Το άρθρο είναι αυτούσιο όπως δημοσιεύτηκε στο mensarena.gr

Κείμενο: Ελπίδα Μηναδάκη
Φώτο: Ηλίας Αγιοστρατίτης

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad

Leave a comment