Με οδηγό τον άνεμο

Αν δεν είστε από αυτούς που χαλαρώνουν στην ξαπλώστρα στην παραλία, αν αγαπάτε τη θάλασσα, την περιπέτεια και τις δυνατές εμπειρίες, αν θέλετε να συνδυάσετε τη διασκέδαση με τον αθλητισμό, ανακαλύψτε το Windsurfing, το SUP (Stand Up Paddling), το Surf στο κύμα.

Άκης Χρυσοχού, πιστοποιημένος εκπαιδευτής και προπονητής Windsurfing, SUP και Surf

Το Windsurfing (ιστιοσανίδα) είναι γνωστό στο ευρύτερο κοινό ως ένα extreme θαλάσσιο ολυμπιακό άθλημα. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό ιστιοπλοΐας και ισορροπίας πάνω στη σανίδα. Ωστόσο, υπάρχουν ειδικά πανιά και σκάφη για αρχάριους τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες για κάθε επίπεδο και ηλικία.
Το windsurfing είναι ένα άθλημα το οποίο γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, ενώ αποτελεί μία εξαιρετική άσκηση και για το μυαλό, καθώς οι αθλούμενοι χρησιμοποιούν τον άνεμο ως κινητήρια δύναμη και το πανί ως τιμόνι για να πάρουν ταχύτητα, για να στρίψουν, για να “ταξιδέψουν”. Είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό, ανεβάζει την αδρεναλίνη, καταπολεμά το στρες, μας φέρνει πιο κοντά στη φύση και στη θάλασσα, και μπορεί να πραγματοποιείται ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, ειδικά στην Ελλάδα, με τη χρήση εσωθερμικής στολής. Τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ανάλογα με το επίπεδο, μπορεί κανείς να τον νοικιάζει από τις πιστοποιημένες σχολές ενοικίασης και εκμάθησης windsurfing.


Πρόκειται για ένα αρκετά ασφαλές άθλημα, εφόσον σεβόμαστε τα όρια που θέτει το επίπεδό μας, καθώς και τις καιρικές συνθήκες. Τα μαθήματα windsurfing θα πρέπει να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους και πιστοποιημένους εκπαιδευτές, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σωσίβιο, καθώς και η ύπαρξη των σωστικών μέσων (φουσκωτά ή άλλα σκάφη) στο χώρο εκμάθησης. Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν μαθήματα windsurfing από 8 χρονών περίπου, ενώ οι ενήλικες μπορούν να ανέβουν στη σανίδα και να πιάσουν πανί εφόσον το επιθυμούν, είτε παρακολουθώντας ατομικά μαθήματα είτε συμμετέχοντας σε γκρουπ με αθλούμενους του ίδιου επιπέδου.

Όρθια σανιδοκωπηλασία


Το Stand Up Paddling (όρθια σανιδοκωπηλασία) είναι ένα σχετικά νέο άθλημα στο δυτικό, τουλάχιστον, κόσμο συνδυάζοντας την ισορροπία πάνω στη σανίδα και την κωπηλασία. Μπορεί να πραγματοποιηθεί, ανάλογα με το επίπεδο, είτε σε ήρεμη θάλασσα χωρίς καθόλου άνεμο, είτε στο κύμα. Είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που απευθύνεται σχεδόν σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο αλλά και πολύ εύκολο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.


Ακόμα και αν δεν θέλουμε να αφιερώσουμε πολλές ώρες, με λίγα μαθήματα είναι σχετικά εύκολο να χειριστούμε και να κατευθύνουμε τη σανίδα μας σε ήρεμη θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ευκαιρία να γυμνάσουμε το σώμα μας, να εξερευνήσουμε τις γύρω παραλίες, να παίξουμε και να κάνουμε βόλτα.
Πάντοτε εξασφαλίζουμε την καταλληλότητα του σκάφους, τηρούμε τις οδηγίες που έχουμε λάβει ανάλογα με το επίπεδό μας ή έχουμε κάνει τις απαραίτητες ώρες μαθημάτων από πιστοποιημένους εκπαιδευτές, φοράμε σωσίβιο και το ειδικό σχοινί ασφαλείας στο πόδι το οποίο μας κρατά κοντά στο σκάφος, σε περίπτωση που πέσουμε, και δεν αφήνουμε το κουπί μας.

Surf στο κύμα


Σίγουρα, χρειαζόμαστε τον ελαφρύτερο και λιγότερο εξοπλισμό για να κάνουμε surf στο κύμα. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι και ευκολότερο από τα προηγούμενα αθλήματα. Αντίθετα, προϋποθέτει πολύ καλή ισορροπία, υπομονή και ατελείωτη διάθεση για παιχνίδι με τα κύματα, αφού χωρίς αυτά δεν μπορούμε να σερφάρουμε.
Οι καιρικές συνθήκες στη χώρα μας δεν ευνοούν πάντα τη δημιουργία κύματος, όπως στους ωκεανούς με τα παλιρροϊκά κύματα τα οποία είναι ιδανικά για surf. Για αυτό τον λόγο δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα όσο στην Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία.


Έχει ως άθλημα, όμως, μια ιδιαίτερη φιλοσοφία. Ταυτίζεται με την ελευθερία και την περιπέτεια και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες «σερφάρουν» στις ελληνικές παραλίες, όποτε οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Παρόλο που θυμίζει παιχνίδι, είναι ένα extreme σπορ που απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση, καλή γνώση κολύμβησης, εξοπλισμό ειδικό ανάλογα με το επίπεδο και, φυσικά, καθοδήγηση και μαθήματα από πιστοποιημένους εκπαιδευτές.


Περισσότερες πληροφορίες για σχολές εκμάθησης αλλά και για ενοικίαση εξοπλισμών μπορείτε να βρείτε στο www.windsurfing.gr

Info: Ο Άκης Χρυσοχού, πρώην πρωταθλητής Ελλάδας windsurfing επί πολλά έτη, είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής και προπονητής Windsurfing, SUP και Surf. Από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο τον βρίσκουμε στο Wesurfin Surf House στο Κυπρί της Άνδρου.

Πηγή: NaturaNrg #61

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad

Leave a comment